GRP Su Deposu
Modüler su depoları geçmiş zamanlarda içme suyu deposu olarak Paslanmaz modüler, yangın suyu bahçe sulama depoları gibi yedek ünite olarak kullanılan su depoalarında sıcak daldırma galvaniz yöntemli yada pregalvaniz modüler yöntemi ile galvaniz su depoları kullanılmıştır. Günümüzde maliyetlerin artması paslanmaz ve galvaniz su depoaları bakım temizleme gibi maliyetlerin artması ile birlikte su deposu sektöründe GRP su deposu ihtiyaç haline gelmiştir. Dünya'da 2000li yıllarda üretilen ve Türkiye'de ilk defa 2011 yılında Malatya'da üretilen GRP su deposu kullanıldığı alan ve projelerde kendini ispatlaması bakım maliyetlerinin düşük olması ve en önemlisi hijyenik ve insan sağlığına zararı olmaması nedeni ile tercih haline gelmiştir. Güneş ışınlarına (UV) dayanıklı olması ve ışık geçirgenliği düşük olması sebebi ile barındığı suyun etkileşime girmemesi ve sağlıklı kalması ve en önemlisi yosun tutmadığı için bakım maliyetlerininde düşürmesi tercih sebeplerindeki en büyük etkenlerden birisidir.
GRP Su Deposu Kullanım Alanları
Dünya şartlarında artık suyun önemi oldukça artmıştır. Bununla birlikte su depolamadan ziyade depolanan suyun hijyenik ve sağlıklı kalması da bir o kadar önemlidir. Tarım ve hayvancılık alanında hayvan sulama ve ürün yetiştirilen tarlaların sulanmasında özellikle kırsal kesimlerde; örnek vermek gerekir ise Adana Mersin şanlıurfa elazığ bitlis diyarbakır hakkari Sivas Yozgat Kırıkkale Karaman Aksaray Siirt gibi doğu bölgelerinde suyun sürekli kesintiğe uğradığı bölgelerde yaz aylarının sonlarına doğru kuraklı gündeme geldiğinde GRP su deposunda depolanan suyun hayat kurtaran bir görev üstlendiği aşikardır. Sanayi alanlarında üretimin devamlılığı yada fabrika su ihtiyaçlarının en hijyeniz ve sağlıklı olarak depolanması fabrika bakım maliyetlerinin düşürülmesi açısında da sana sektöründe GRP su depoları tercih edilmektedir. Hijyenik olması ve cam elyaf takviyenin insan sağlığına zararlı olmadığından dolayı Hastahaneler de GRP su deposu tercih sebebi haline gelmiştir.
GRP Su Deposu Özellikleri
Satınalmaları asıl sebebi ürünü ucuza almaktan ziyade bakım maliyetlerinin ve kullanım ömürlerinin satınalma maliyetinden daha düşük olması GRP su deposu tercih edilme sebebi olmuştur. Özetlemek gerekir ise su içerisinde bulunan kirecin zamanla su deposunda korozyona neden olması bakım maliyetlerini arttırmaktadır. Cam elyaf takviyeli su depoları korozyona karşı dirençlidir ekstra bakım gerektirmez. Bilinen kullanım ömrü 50 yıldır. Montaj maliyeti düşük ve hafifdir. Dışarıdan gelecek olan sert mukavetmetlere dayanıklıdır. Depolanacak akışkan sıvının kimyasal olması halinde paslanmaz ve galvaniz su depolarına karşı daha dayanıklıdır. Hijyeniktir. UV ve ısıl dayanımı yüksek olması ile birlikte tamiride kolaydır.
GRP Su Deposu Sağlıklı mı?
Kullanılacak amaç ve yere göre değişkenlik göstersede kimyasal dayanımı, UV dayanımı nedeni ile içerisinde depolanan suyun hijyenik kalmasını sağlamakla birlikte GRP (cam elyaf takviye) insan sağlığına zararı yoktur. Kaldı ki daire içlerinde ve ısıtma tesisatlarında da PPRC borularda sağlık açısından tercih edilmektedir. Kısaca GRP Su deposu sağlıklıdır. Çevreye zararı yoktur.
GRP Su Deposu Üreticileri
Üretim yapısı sebebi ile halen cam elyaf takviye (kompozit) alanında ürün geliştirmeleri yapılmakla birlikte GRP Su Deposu Türkiye'de ilk defa Malatya'da üretilmiştir. Halen resmi olarak yerli üretici statüsünde 3 marka mevcuttur. İstanbul gebze ve Manisa'da da GRP su deposu üreticisi bulunmaktadır.
GRP Su Deposu Fiyatları
Üretim ve hammadde maliyetleri GRP su depolarında yüksek gibi gözükse de kullanım ömür ve amaçlarını kıyasladığımızda modüler paslanmaz ve galvaniz su depoalarına karşı GRP su deposu fiyatları daha ucuzdur. Türkiye'deki üreticiler GRP su depo ömürlerine "sonsuz ömür" olarak nitelendirse de bilinen kullanım ömrü 50 yıldır. Kullanım ömrünü fiyat performans kıyasına vurduğumuzda GRP su depoaları oldukça ucuzdur. Cam elyaf takviyeli su deposu fiyat açısından daha ucuz olduğu kullanım ömürleri ile ispatlanmıştır.
Kamu kuruluşlarında onaylı GRP su deposu Bayındırlık Bakanlığı poz kitabına 105.1201 poz ile girmiş olasa da yeni poz numarası 25.150.1601 1 m3 cam elyaf takviyeli (grp) modüler su deposu olarak mekane tesisat pozu olarak yerini almıştır. Toplu konut idaresi (toki), Sağlık bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve DSİ gibi kamu idarelerinde şantiyelerde kullanılması onaylanmış tesisat malzemesi olarak yerini almıştır.
Cam elyaf takviyeli kompozit modüler su depoları teknolojininde gelişmesi ile birlikte artık paslanmaz ve galvaniz su depolarının yerini almaktadır. Türkiye'de kamu projelerinde ve özel projelerde içmi suyu ve yangın suyu deposu olarak GRP su depoları tercih edilmeye başlanmıştır.