Sifonik Sistem Nedir? Ne İşe Yarar? 30EKİ
Sifonik Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?

Sifonik Sistem Nedir?

Günümüz yapıları oldukça yüksek katlı binalardan oluşmaktadır. Yüksek katlı binaların çatı sistemleri birçok ekipman ve malzeme ile donatılmıştır. Açık havada bulunan ekipmanların zarar görmemesi birçok koşula bağlıdır. Binalara zarar veren en büyük sebeplerden birisi yağışlı hava koşullarıdır. Yağmur, bina çatılarının yapısal olarak tehlike altında kalmasına sebebiyet veren ve en sık karşılaşılan hava olayıdır. Yağış alan çatı sistemlerinin korunması ve su altında kalmaması için sifonik sistem kullanılmaktadır.

Çatı yüzeyindeki drenajın sağlanması sifonik sistem sayesinde gerçekleşmektedir. Yağan yağmur sularının çatıdan atılmasını sağlayan sifonik sistem birçok binada kullanılmaktadır. Ev, fabrika, iş yeri, hastane, otel vb. olarak kullanılan tüm modern binaların çatısından zemine kadar döşenen sifonik sistem, drenajın kolaylıkla yönetilmesini sağlar. Çatının aldığı bütün suyu  veya sıvıyı atmasını sağlayan sistem, en zorlu hava koşullarına uyumlu olarak üretilmiştir. Binanın bulunduğu bölgedeki en yüksek yağış ihtimalleri baz alınarak kurulan sistem kendi içerisinde birçok elemana sahiptir. Sifonik sistem nedir sorusunun cevabı aslında sistemin içerisinde barındırdığı materyaller ile cevaplanmaktadır. Tüm suları dışarıya sorunsuz olarak atarken süzgeç, boru, vakum pompası kullanılan ana elemanlardır.

Sifonik Sistem Nasıl Çalışır?

Oldukça basit elemanları bulunan sifonik sistemin işleyişi aslında bir mühendislik harikasıdır. Çünkü yağan yağmur suları sifonik sistem sayesinde eğime ihtiyaç duymamaktadır. Vakum pompası sayesinden çatıda bulunan tüm sıvı çekilir. Bu işlemi yalnızca bir sifon açıklığı gerçekleştirmez. Çatının genişliğine göre belirli aralıklar ile yerleştirilmiş sifon kanalları hep birlikte yapmaktadır. Sistemin çalışmaya başlamasına katkıda bulunan en önemli öğe ise yenilikçi sensörler ve yazılımlardır. Ancak manuel olarak başlatılan sifonik sistemler de hala mevcuttur.

Vakum pompası suyun çekiliş biçimini ayarlamak zorundadır. Çünkü sistem içerisinde girdap oluşması istenmeyen bir durumdur. Olağan ve akışında ilerlemesi gereken yağmur suyu borulardan dışarıya atılmadan önce süzgeç sisteminden geçmektedir. Çünkü sistemin borularına takılacak, zarar verecek veya delecek bir şey sifonik sistemin süzgecine takılarak ilerleyememektedir. Genellikle bu tarz durumlarla karşılaşılmamaktadır. Çünkü süzme işlemi suyun ilk girdiği çatı deliğinden itibaren başlamaktadır.

Borularda olağan akışında ilerleyen yağmur suyu binanın dışarısına atılmaktadır. Borunun çıkış ucu hariç tüm boru sistemi binanın içerisinden veya yapıya monte edilmiş şekilde geçmektedir. İlkel ve eski sifonik sistemlerde kullanılan borular, yapı içerisinden eğimli olarak geçmekteydi. Çünkü yağmur suyunun çekilmesi mümkün değildi. Vakum pompası sayesinde eğim verilmek zorunda kalmayan borular daha ergonomik olarak monte edilebiliyor.

Sifonik sistem borularında su debisi oldukça önemli bir konudur. Çünkü vakum pompası tarafından çekilen su, borunun zemininde yığılma yapmamalıdır. Su, sifonik sistemin borularına girmeden evvel birçok kanala ayrılmaktadır. Bunun sebebi ise borulara eşit miktarda yük bindirmektir.

Sifonik Sistem Avantajları

Modern olmayan konvansiyonel sistemlerde birçok malzeme daha fazla kullanılmakta idi. Fazla kullanılan malzemelerden dolayı vakit ve nakit kaybı meydana gelirken, sistem oldukça karmaşık bir hale gelmekte idi. Süzgeç ve vakum teknolojisinin gelişmesi ile birçok gereklilik ortadan kalkmıştır. Sifonik yağmur sisteminin tercih edilmesindeki en önemli avantajlar;

  • Su atılırken boru çapının tamamının kullanılması, düşük çaplı boruların kullanılmasına olanak tanımıştır. Dolayısı ile montajı yapılan yapı içerisinde daha az yer kaplamaktadır.
  • Çekilen su atılırken eğime ihtiyaç duyulmamaktadır bu yüzden herhangi bir elemanı yatay olarak monte edilmemektedir.
  • Sifonik sistem drenaj sağlanırken hiçbir malzemesinin yer altından götürülmesine ihtiyaç duyulmaz. Dolayısı ile delme, deşme ve kırma işlemleri minimum düzeyde yapılırken işçilik maliyetleri düşürülmektedir.
  • Konvansiyonel sistemde vakum bulunmadığından dolayı yapının çatısında, yağmur suyunun biriktiği her noktaya süzgeç açıklığı koyulmakta idi; vakum sayesinde kullanılan az süzgeç, az maliyete dönüştü.
  • Konvansiyonel sisteme göre yağmur suyu neredeyse 20 kat daha hızlı dışarıya atılmaktadır.
  • Montajı oldukça hızlı olan sifonik sistemin süzgeç bakımları da seyrek halde yapılmaktadır; su debisinde süzgece takılacak her şey suyun zemininde kalırken, yüksek debi sayesinde su hızlı biçimde yolunu bulur.
  • Askılama yapılarak asılan boruların tamiratı ve düzenlenmesi, kusursuz mühendislik hesaplamaları ile gerçekleşmektedir.
  • Hiçbir zaman sızıntı sorunu ile karşılaşılmaz. Karşılaşılsa dahi açıkta bulunan sistem boruları hızla tamir edilebilir.

Sifonik Sistem Fiyatları

Sifonik sistem fiyatları, yapılması gereken drenaj çalışmalarına uygun olarak değişkenlik göstermektedir. Fiyatlandırmaları etkileyen en önemli husus, drenajın gerçekleşeceği yapının niteliğidir. Çatının genişliği, binanın yüksekliği, su çıkışının verileceği alanın yakınlığı sifonik sistem kurulmasının fiyatlandırmasını etkileyen unsurlardır.

Sifonik sistemlerin süzgeçleri iki farklı şekilde konumlandırılmaktadır. İlki binanın çatısında bulunmayan açık su kanalı içerisine yerleştirilen askılı süzgeçlerdir. İkincisi binanın çatısına yerleştirilen süzgeçlerdir. İçerik olarak farklı tasarımlara sahip olabilecek süzgeçlerin kaliteleri de fiyatı etkileyen en önemli unsurdur. Kullanılan boruların montajında borunun ilerlediği mesafe , geçtiği alanlar da fiyatı etkilemektedir. Yapılarınız için yerinde tespit yapan MerMekanik Mühendislik, drenaj proje çizimleri ile en uygun fiyatları sizlere sunuyor.

MerMekanik Mühendislik, endüstriyel yapılarınızı korumak ve donanımlarını tamamlamak üzere uzmanlıkla tasarlanmıştır. Profesyonel ekipmanlar, deneyimli uzmanlar ve kaliteli malzemeler ile yenilikçi yaklaşımlar sergilenmektedir. Sifonik sistem ihtiyaçlarınızda en kaliteli malzemeler ile üreten, montajını yapan ve güçlü servis ağı ile hizmet veren mühendislik çözümleri, binalarınızın çatısını ömür boyu korur. En uygun sifonik sistem fiyatları kaliteli mühendisliğin ürünüdür. 

Sifonik Sistem Nedir? Sifonik Sistem Hizmeti Ne İşe Yarar? Mermekanik.com'da Sifonik Sistem hakkında daha fazlasını öğrenin.

Uygun Fiyatlar İçin Doğru Yerdesiniz !

İster ürün metrajlarınızı içeren listeyi, isterseniz projenizi gönderin biz çıkaralım metrajlarınızı. En uygun ve en doğru ürünler ile teklifimizi sunalım.